Tuesday, April 26, 2011

Kek Coklat Moist Versi Microwave

Bahan-bahan ( 1 biji )

  • Bahan A:
  • 2 1/2 cawan gula perang
  • 1 3/4 cawan self-raising flour
  • 3/4 cawan serbuk koko
  • 1 1/2 camt soda bikarbonat
  • Bahan B:
  • 2 biji telur
  • 1 camt esen vanila
  • 1 cawan susu segar
  • 1 cawan air kopi panas tanpa gula
  • 1/2 cawan minyak masak
  • Topping:
  • Nutella yang biasa dimakan ngan roti (secukupnya)

Cara-cara

  1. Bahan A digaul sebati.
  2. Masukkan telur, gaul rata.
  3. Masukkan vanila, susu segar, air kopi dan minyak, gaul rata.
  4. Tuang adunan ke dalam acuan yang telah dilenser. Adunan agak cair, tapi jangan bimbang, confirm tidak bantat.
  5. Microwave selama 10 minit (HIGH). Jika menggunakan oven, bakar selama 35 minit dengan suhu 180C.
  6. Letakkan topping masa kek masih panas.

Kek Coklat Masak Guna Microwave Jew

Bahan-bahan ( 1 loaf poundcake )

  • 100g mentega
  • 100g gula
  • 2 biji telur- dipukul sedikit.
  • 40g tepung gandum
  • 40g serbuk koko
  • 1/2 sudu kecil baking powder

Cara-cara

  1. Pukul mentega sehingga jadi bentuk krim. Kemudian masukkan gula sikit demi sikit. Pukul sehingga putih.
  2. Masukkan pula telur sikit demi sikit. Pukul sehingga sebati.
  3. Ayakkan tepung, baking powder dan serbuk koko ke dalam adunan tadi. Kacau sebati.
  4. Masukkan adunan ke dalam acuan yg boleh diguna utk microwave.
  5. Kemudian masukkan ke dalam microwave. Masak selama 4 minit 30 saat - 5 minit dengan 500W.
  6. Bila dah masak tu mungkin ada bahagian yg lembik. Jangan risau, kek tu dah masak sebenarnya.. bahagian lembik tu yg paling sedap. Kek ni sesuai juga dimakan dengan vanila icecream, jadikannya sebagai dessert

Monday, April 18, 2011

My Strawberry Cheese Cake For Today


Eheheh... At last aku dpt bawak ciskek (homemade + handmade) utk geng2 opis. Nampak gaye diorg makan cam sedap... Tp ade berterabor sket base tu sbb goyang2 dlm kete. Halal je la ek. Anggap le cam deco. Kui3x.... Pasni nak wat ape plak ek?? Rase nak wat cup cake plak. Yummy!!!!

Lupe nak say tons of thx to my besfwen (AliahLily).. thx beb for the details recipe.

Sunday, April 17, 2011

Pop-Dine


Org lain sume panggil popia. Name x gleme langsung. So aku bagi name dia Pop-Dine (aka popia sardine). Yummy!!!!!

My Milk Cocktail


Bahan-Bahan :-
1. Susu cair 1 tin
2. Air 2 tin (guna tin susu)
3. Gula 2 1/2 sendok
4. Esen vanilla 1 sudu
5. Peach 1 tin
6. Laici 1 tin
7. Nata de coco 1 bekas
8. Sumi 1 peket
9. Puding 1 peket

Cara-Cara :-
1. Panaskan susu cair, air, gula dan esen vanilla sehingga mendidih. Kemudian biarkan sejuk.
2. Tapis peach, laici, nata de coco, sumi dan puding. Buang air nya.
3. Masukkan semua No 2 ke dalam No 1 dan letakkan dalam fridge supaya sejuk.
4. Siap untuk dimakan.
:)

CISKEK!!! :)



TOOLS & EQUIPMENT1. 2 mixing bowl
2. 1 mixer
3. 1 spatula
4. 1 loyang spring form (loyang yg bole attach n detach base dgn dinding tu)

BAHAN-BAHAN
Sukatan ingredient ni utk loyang kecik (15-18cm)...so kalo loyang mcm aku guna tu (24cm) ko doublekan quantity smua item tu ye

A:
1. 250 gm biskut mudah hadam - yg ko mkn aritu aku guna biskut tiger 240gm utk loyang 24cm aku tu (aku main balun biskut anak aku sbb aku terlupa beli biskut)
2. 125 gm mentega tanpa garam - aku belasah je buttercup bergaram (ni aku maintain quantity nye walaupun loyang aku besar..ko tgk aritu mcm berderai gak kan base dia..so bole upkan 150gm kut butter tu)

B: 
(Ingat! kuantiti ni utk loyang 15-18cm tau)
1. 200 ml krim putar(whipping cream) - jenama Paysan Beyton
2. 250 gm krim keju - Philladelphia
3. 140 gm gula kastor 
4. 1 sudu besar jus lemon

C:
1. 15 gm gelatin halal - jenama halalgel..jenama lain x sure halal ke x)
2. 100ml air - campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit

D:
1. 1 pack strawberry - potong jgn besar sgt, nanti berat dan jatuh ke bawah. (half pack aku belah dua utk deco..remaining aku hiris utk letak dlm kek)

Topping:
gune jem stoberi jerk (cari jem yg masih berketul2 lagi buah straberry dlm jam tu..aku guna ladys choice) + 1sudu mkn gelatin + air sedikit = msk secara double boiler. Suamkan seketika then curahkan atas kek.

CARA-CARA 1. Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk. Make sure fine..aku patah2kan..masukkan dlm plastic beg kecik then ketuk2 dgn anak lesung..Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci. (aku guna 24cm ye)
2. Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
3. Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
4. Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
5. Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin yg dah dimasak dgn air secara double boiler (suamkan kejap sblom tuang) dan gaul lagi sehingga sebati.
6. Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk/spatula.
7. Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan krim cheese td keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah strawberry (yg dihiris).Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam.(aku simpan over 1 night sbb aku buat mlm..sok pagi baru kerjakan topping nye)
8. utk topping buat seperti di atas.
9. Tuangkan toppingi hingga habis. Atur buah stoberi. simpan dlm peti ais skali lagi sebelum dihidangkan (aku pkul whip cream sket dlm 50ml smpi jd foam..letak dkt keliling atas kek..pehtu tarok strawberry yg belah 2 tu..

M&M Cup Cake



Bahan-bahan ( 30 bj )
150 g butter
185 g tepung naik sendiri
150 g gula kastor
1/2 sudu teh soda bikarbonat
3 bj telur
1 ts esen vanila


Cara-cara
1. pukul butter & gula hingga kembang
2. masukkn telur 1 per 1& esen vanila
3. masukkn tepung yg dicmpur soda bikarbonat
4. susun cup dlm acuan.masukkn adunan 3/4 penuh
5. bakar 10-20 minit pd suhu 180c
6. hias ikut citarasa

Martha Stewart ooo Martha Stewart

I dunno what happen to me since Qaisya was born. Too feminine I think.... Woohooo..... :)

So, take a look here....
http://www.marthastewart.com/