Monday, May 9, 2011
Sunday, May 8, 2011
RedToshee!!!
Luv u.... :)
Date of Purchase : 7th May 2011
Specification :
Toshiba Satellite L645
Intel® Core™ i5-480M processor 2.66GHz with Turbo Boost Technology up to 2.93Ghz (2.66GHz, 3MB Cache)
Genuine Windows® 7 Home Premium
14.0" WXGA HD Clear SuperView LED Backlight TFT display (16:9)
4GB DDR3 SDRAM
500GB (SATA) with shock absorbers
ATI Mobility Radeon™ HD 5650 ext 1GB VRAM
3 years Local Limited Warranty
6-Cell Lithium Ion
Built in Web Camera with SmartFaceTM Technology
2 x USB 2.0 , 1 x USB/e-SATA combo port
DVD SuperMulti Double Layer Drive (DVD ± RW/RAM)
Stereo Speakers, 16-bit Stereo with Intel® High definition Audio Support
Tuesday, May 3, 2011
Sunday, May 1, 2011
Coleslow Apple
Bahan-bahan ( sekeluarga )
Cara-cara
- Setelah apple,lobak merah dan kobis dipotong dadu, basuh dan toskan.tunggu sehingga air kering.
- campurkan semua bahan di dalam mangkuk dan gaulkan hingga rata.
- bila dah siap boleh letak dalam peti sejuk..lagi sedap untuk dimakan.
- boleh dihidangkan semasa makan nasi tengahari atau malam.
- tambahan : kalau nak sedap lagi, tambahkan isi ayam goreng yang telah disiat..budak2 kecik pun msti suka..
Sayur Lodeh aka Kuah Lontong
Bahan-bahan ( 10 orang )
- Bahan yg dikisar halus * :-
- *10 tangkai cili kering
- *2 biji bawang besar
- *2 ulas bawang putih
- *1 jari kunyit hidup
- *1 hiris halia
- *2 sudu udang kering
- *2 sudu ikan bilis
- *sedikit belacan - jika suka
- *2 sk jintan kasar - sangar
- 2 batang serai - dititik
- 4 helai daun salam
- 1/2 jari lengkuas - diketuk
- 200 g udang hidup yg dikupas kulit
- Bahan sayur di potong kecil ikut cara masing2 :-
- 1/2 biji kobis
- 8 batang kacang panjang
- 1 batang lobak merah
- 1 biji sengkuang kecil
- 1 biji terung panjang
- 1 keping tahu kering - rendam
- 4 biji kentang
- 4 keping tauhu - di potong kecil dan goreng
- 4 keping tempe - dipotong dan digoreng
- 2 ikat su'un - direndam
- lada merah dan hijau - dipotong serong
- 2 ltr santan pekat dan cair - drpd 3 biji kelapa
- air secukupnya
- garam secukup rasa
- 1/4 cawan minyak utk menumis
Cara-cara
- Panaskan minyak dlm periuk dan tumis bahan2 kisar dan serai hingga wangi.Masukkan udang dan tumis lagi dan masukkan santan,daun salam,lengkuas dan masak hingga mendidih.
- Masukkan sayur2an bermula dgn yg keras dulu dan tambah air secukupnya hingga sayur tenggelam. Bubuh garam secukup rasa dan masak lagi hingga mendidih dan sayur lembut.
- Hidang sayur lodeh dgn lontong,ketupat atau nasi himpit dan juga sambal tumis dan serunding
Subscribe to:
Posts (Atom)