Monday, October 24, 2011

Puding Cocktail Berkuah!!! Slurp......

Content for C

Bahan-bahan ( ( 5-6 orang ) )

Bahan Untuk Puding

  • 1 cawan tepung kastad
  • 1 cawan gula
  • 5 cawan air
  • 1 cawan santan - jgn terlalu pekat
Bahan Untuk Kuah
  • 1 tin susu cair
  • 2 tin air masak ( gunakan tin susu )
  • 1/2 cawan gula @ sesuai manis
Hiasan
  • Buah-buahan dalam tin
  • Nata de coco - optional
  • Jelly @ sumi - optional

Cara-cara

Untuk Puding

  1. Masukkan semua bahan gaul sebati
  2. Masak atas api sedrhana hingga pekat dan likat
  3. Angkat, masukkan dlm bekas biarkan keras dan sejuk. ( Dh sejuk boleh masukkan dlm peti ais )
Untuk Kuah
  1. Panaskan susu, air dan gula dalam periuk
  2. Jangan mendidih sekadar panas dan gula hancur
  3. Biarkan sejuk ( boleh juga masuk peti ais )
Cara Penyediaan
  1. Potong puding kastad td mengikut bentuk yg disukai. Masukkan dlm mangkuk
  2. Tambahkan buah-buahan dlm tin, nata de coco, jelly ( ikut suka berapa bnyk nk letak )
  3. Tambah kuah pd mangkuk yg berisi puding dan hiasan
  4. Sedia dinikmati. Best makan kalau baru keluar dr peti ais..sejuk jer
C

2 comments:

  1. lama wawa tak bw koktail ke opis....terliur plak time2 puasa ni...

    ReplyDelete
  2. lor cik najah kite ndak ke cocktail.... kang dh lege sket + dtg rajin, aku buat ek....

    ReplyDelete