Content for C
Bahan-bahan ( ( 5-6 orang ) )
Bahan Untuk Puding
- 1 cawan tepung kastad
- 1 cawan gula
- 5 cawan air
- 1 cawan santan - jgn terlalu pekat
- 1 tin susu cair
- 2 tin air masak ( gunakan tin susu )
- 1/2 cawan gula @ sesuai manis
- Buah-buahan dalam tin
- Nata de coco - optional
- Jelly @ sumi - optional
Cara-cara
Untuk Puding
- Masukkan semua bahan gaul sebati
- Masak atas api sedrhana hingga pekat dan likat
- Angkat, masukkan dlm bekas biarkan keras dan sejuk. ( Dh sejuk boleh masukkan dlm peti ais )
- Panaskan susu, air dan gula dalam periuk
- Jangan mendidih sekadar panas dan gula hancur
- Biarkan sejuk ( boleh juga masuk peti ais )
- Potong puding kastad td mengikut bentuk yg disukai. Masukkan dlm mangkuk
- Tambahkan buah-buahan dlm tin, nata de coco, jelly ( ikut suka berapa bnyk nk letak )
- Tambah kuah pd mangkuk yg berisi puding dan hiasan
- Sedia dinikmati. Best makan kalau baru keluar dr peti ais..sejuk jer
lama wawa tak bw koktail ke opis....terliur plak time2 puasa ni...
ReplyDeletelor cik najah kite ndak ke cocktail.... kang dh lege sket + dtg rajin, aku buat ek....
ReplyDelete