Sunday, April 17, 2011

CISKEK!!! :)



TOOLS & EQUIPMENT1. 2 mixing bowl
2. 1 mixer
3. 1 spatula
4. 1 loyang spring form (loyang yg bole attach n detach base dgn dinding tu)

BAHAN-BAHAN
Sukatan ingredient ni utk loyang kecik (15-18cm)...so kalo loyang mcm aku guna tu (24cm) ko doublekan quantity smua item tu ye

A:
1. 250 gm biskut mudah hadam - yg ko mkn aritu aku guna biskut tiger 240gm utk loyang 24cm aku tu (aku main balun biskut anak aku sbb aku terlupa beli biskut)
2. 125 gm mentega tanpa garam - aku belasah je buttercup bergaram (ni aku maintain quantity nye walaupun loyang aku besar..ko tgk aritu mcm berderai gak kan base dia..so bole upkan 150gm kut butter tu)

B: 
(Ingat! kuantiti ni utk loyang 15-18cm tau)
1. 200 ml krim putar(whipping cream) - jenama Paysan Beyton
2. 250 gm krim keju - Philladelphia
3. 140 gm gula kastor 
4. 1 sudu besar jus lemon

C:
1. 15 gm gelatin halal - jenama halalgel..jenama lain x sure halal ke x)
2. 100ml air - campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit

D:
1. 1 pack strawberry - potong jgn besar sgt, nanti berat dan jatuh ke bawah. (half pack aku belah dua utk deco..remaining aku hiris utk letak dlm kek)

Topping:
gune jem stoberi jerk (cari jem yg masih berketul2 lagi buah straberry dlm jam tu..aku guna ladys choice) + 1sudu mkn gelatin + air sedikit = msk secara double boiler. Suamkan seketika then curahkan atas kek.

CARA-CARA 1. Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk. Make sure fine..aku patah2kan..masukkan dlm plastic beg kecik then ketuk2 dgn anak lesung..Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci. (aku guna 24cm ye)
2. Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
3. Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
4. Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
5. Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin yg dah dimasak dgn air secara double boiler (suamkan kejap sblom tuang) dan gaul lagi sehingga sebati.
6. Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk/spatula.
7. Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan krim cheese td keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah strawberry (yg dihiris).Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam.(aku simpan over 1 night sbb aku buat mlm..sok pagi baru kerjakan topping nye)
8. utk topping buat seperti di atas.
9. Tuangkan toppingi hingga habis. Atur buah stoberi. simpan dlm peti ais skali lagi sebelum dihidangkan (aku pkul whip cream sket dlm 50ml smpi jd foam..letak dkt keliling atas kek..pehtu tarok strawberry yg belah 2 tu..

No comments:

Post a Comment