Tuesday, April 26, 2011

Kek Coklat Masak Guna Microwave Jew

Bahan-bahan ( 1 loaf poundcake )

  • 100g mentega
  • 100g gula
  • 2 biji telur- dipukul sedikit.
  • 40g tepung gandum
  • 40g serbuk koko
  • 1/2 sudu kecil baking powder

Cara-cara

  1. Pukul mentega sehingga jadi bentuk krim. Kemudian masukkan gula sikit demi sikit. Pukul sehingga putih.
  2. Masukkan pula telur sikit demi sikit. Pukul sehingga sebati.
  3. Ayakkan tepung, baking powder dan serbuk koko ke dalam adunan tadi. Kacau sebati.
  4. Masukkan adunan ke dalam acuan yg boleh diguna utk microwave.
  5. Kemudian masukkan ke dalam microwave. Masak selama 4 minit 30 saat - 5 minit dengan 500W.
  6. Bila dah masak tu mungkin ada bahagian yg lembik. Jangan risau, kek tu dah masak sebenarnya.. bahagian lembik tu yg paling sedap. Kek ni sesuai juga dimakan dengan vanila icecream, jadikannya sebagai dessert

No comments:

Post a Comment